PAGES

Sunday, July 17, 2016

Deprescrivint IBPs a l'atenció primària


Gran iniciativa dels companys de l’Equip d’Atenció Primària de l’ICS a Artés; Dr Joan Armengol, Sheila Rada i Núria Armengol, per alertar als usuaris dels perills dels Inhibidors de la Bomba de Protons (IBPs).  Els IBPs més coneguts són l’Omeprazol, Pantoprazole, Lanzoprazole i Esomeprazole. Segons el Butlletí de la Comissió Farmacoterapèutica de l’ICS, A Catalunya, entre 2000 i 2012 el consum d’IBP ha augmentat en 3,1 vegades. Les indicacions reconegudes dels IBP són el tractament de l’úlcera gastroduodenal, la profilaxi de l’úlcera gastroduodenal en gent gran que pren AINE, l’esofagitis per reflux, símptomes greus de malaltia per reflux gastroesofàgic i símptomes lleus que no responen al tractament convencional, així com la síndrome de Zollinger-Ellison. Però és cada vegada més evident que els IBPs s’han prescrit de forma generalitzada i indiscriminada per altres indicacions fora de les reconegudes.

En els darrers anys s’han iniciat campanyes per intentar reduir l’ús inadequat d’aquests fàrmacs ja que s’ha vist que estan associats a diversos efectes indesitjats, entre ells l’augment del risc d’infecció per Clostridium difficile, l’augment del risc de pneumònia, l’augment del risc de fractures i l’augment del risc de malaltia renal crònica. Alguns estudis també les han associat amb un augment del risc de demència i de malaltia coronària.

A l’EAP Artés hem aprofitat els nostre Punt de Salut situat al CAP Artés per alertar a la població dels riscos dels IBPs. A més també hem penjat cartells a l’entrada de les consultes de medicina i infermeria. La resposta de moment està essent molt positiva i molts usuaris demanen si realment cal que es prenguin el “protector d’estómac”. En molts casos això no era necessari i s’ha procedit a la retirada gradual d’aquesta medicació.

El següent pas que tenim pensat és l’avaluació quantitativa de l’impacte que ha tingut aquesta campanya. Esperem poder informar aviat dels resultats.


Dr Josep Vidal i Alaball
Metge de Família. EAP Artés. Institut Català de la Salut















No comments:

Post a Comment