dissabte, d’octubre 13, 2007

Arriba al Berguedà la campanya preventiva contra la grip

Josep Vidal i Alaball
berguedà actual 11/10/07

El sistema mèdic aconsella la vacunació a col·lectius de risc com: persones grans, malalts respiratoris i professionals exposats

El dia 1 d’octubre va començar la campanya de vacunació antigripal a Catalunya que s’allargarà fins al 30 de novembre de 2007. Les vacunes estan disponibles de forma gratuïta en els centres d’atenció primària de la nostra comarca. La temporada 2005-2006 es van distribuir a Catalunya 1.336.507 vacunes als centres d’atenció primària i altres centres vacunals de Catalunya, això va suposar un 70,2% de les persones susceptibles de vacunació.

La vacunació antigripal està adreçada principalment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip com són: persones de 60 anys d’edat o més, persones internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc), adults i infants amb malalties pulmonars (inclòs l’asma) o cardiovasculars cròniques, adults i infants que pateixen malalties metabòliques (com la diabetis mellitus), renals o hepàtiques cròniques, anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió. La vacuna també està indicada i es considera segura en dones embarassades.

També s’adreça als persones o grups que poden transmetre la grip a persones d’alt risc com són: treballadors de la salut tant de l’atenció primària com l’hospitalària, treballadors d’institucions (residències geriàtriques o centres de malalts crònics) que tinguin contacte amb pacients o residents, personal que presta assistència domiciliària a individus d’alt risc (infermeria, treballadors voluntaris, etc) i persones que conviuen amb persones d’alt risc. També es recomana la vacunació en persones que efectuen serveis essencials per a la comunitat (policies, bombers, personal de protecció civil, etc) per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals.

La campanya de vacunació antigripal 2007-2008 té com a objectius incrementar la cobertura de vacunació antigripalfins al 74% de la població de grups de risc i millorar la cobertura en treballadors de la salut, ja que tot i la importància de la vacunació, la cobertura assolida fins ara en aquest grup ha estat baixa.

Les persones a les quals els està indicada la vacuna i volen rebre-la es poden adreçar als centres d'atenció primària de salut de la nostra comarca on els indicaran que cal fer per obtenir-la. Alguns centres, com el Consultori de Bagà, tenen previst fer 1 setmana intensiva de vacunació, tot i que la vacuna es podrà obtenir també fins al final de la campanya. Aquest centre també té previst revisar l’estat vacunal de les persones que acudeixin a vacunar-se i oferir, quan calgui, altres vacunes recomanades.